Изследване на учените от университета в Корнуел показва как се променя

...
Изследване на учените от университета в Корнуел показва как се променя
Коментари Харесай

Учени съветват жените да консумират повече боровинки

Изследване на учените от университета в Корнуел демонстрира по какъв начин се трансформира кръвната плазма на дамите, които употребяват боровинки. Резултатите са оповестени в сп. Nutrition. Според разбора на специалистите потреблението на плода усилва количеството мускулни кафези.

Изследването се е провело в продължение на 6 седмици, с присъединяване на 22 дами. 12 от тях били на възраст 25-40 година, а 10 – на 60-75 година Доброволките били сложени на диета, обогатена с боровинки. Жените хапвали по 19 г сублимиран плод (сушен по специфичен метод) заран и вечер, което е еквивалент на 1,75 чаши пресни плодове. На участничките в проучването било предложено да заобикалят артикули богати на полифеноли и антоциани (мощни антиоксиданти).

Изследване на кръвта им е било правено 1,5 часа след вземането на утринната доза боровинки. Резултатите посочили, че шестседмичната консумация на сублимирания плов усилва количеството мускулни кафези при дамите на възраст 25-40 година Установено било също, че има наклонност към намаляване на % мъртви мускулни кафези, което е доказателство за устойчивост към окислителния стрес (атаката на така наречен свободни радикали) и към увеличено ползване на О2 от клетките.

При участничките на възраст 60-75 година не са били открити позитивни резултати.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР